Objavljeno v: Gradbeni vestnik - 6,7 - 1986

Ksenija Štern, dipl. inž. gradb.
Prof. dr. Štefan Faith, dipl. inž. gradb.

UPORABA TRIGONOMETRIČNIH FUNKCIJ PRI RAČUNANJU NOSILCEV IN PLOŠČ NA ELASTIČNEM SLOJEVITEM POLPROSTORU

UDK: 624.046.517.5

Povzetek
Prikazana je možnost uporabe trigonometričnih funkcij za določanje deformacij nosilcev in plošč na elastičnem slojevitem polprostoru.
Na primeru nosilca dolžine 10 m in plošče 4 X 4 m so prikazane deformacije za različne položaje obtežbe.
Razdelitev nosilca na več ali manj delov nima bistvenega vpliva na rezultate.
Z manjšim številom delitev se zmanjša velikost matrik in skrajša čas računanja, ki znaša za prikazane primere okoli 3 minute brez vnašanja podatkov.

Summary

The possibility of application of trigonometrical functions for determination of deformation multilayered elastic halfspace is presented.

On an example of a beam with lenght of 10 metres and a plate with dimension 4X4 square metres the deformations for different positioned loads are given. Different division has no notable influences of practical significance. With a smaller number of division the range of matrices can be getting lower and the calculating time will be shorten, which for the presented examples comes to about 3 minutes not considering the time needed for the entrance of date.