Objavljeno v: Gradbeni vestnik - 1,2 - 1990

izr. prof. dr. Mirko Pšunder, dipl. inž. gradb.
mag. Danijel Rebolj, dipl. inž. gradb.

RAČUNALNIŠKO PODPRTO PLANIRANJE IN SPREMLJANJE PROJEKTOV V GRADBENIŠTVU

UDK: 624.001.63:519.681

COMPUTER AIDED PROJECT PLANNING AND EVALUATION IN CIVIL ENGINEERING AND CONSTRUCTION

Kakovostno planiranje in spremljanje projektov v gradbeništvu zahteva uporabo računalnikov, saj je le s pomočjo ustreznih računalniških programov možno projekte zadovoljivo načrtovati. Na tržišču računalniških programov (»software«) obstaja cela vrsta programov za planiranje, prilagojenih velikim (večuporabniškim) in malim (osebnim) računalniškim sistemom. Ker o kakovosti ne odloča velikost računalniškega sistema, za katerega je program izdelan, se je v gradbeni praksi primerneje odločiti za nakup cenejših sodobnih programov za osebne računalnike in jih kombinirati ali dopolniti s kakovostno grafiko. Tako bodo plani gradbenih projektov v resnici instrument vodenja projektov.SUMMARY