Objavljeno v: Gradbeni vestnik - 3,4 - 1990

Srečko Vratuša, dipl. inž. gradb., mladi raziskovalec

PRIMER PROBABILISTIČNE OCENE ZANESLJIVOSTI ARMIRANOBETONSKE KONSTRUKCIJE

UDK: 624.046:691.32:519.682

V prispevku so prikazane osnove probabilističnega pristopa dokazovanja zanesljivosti nosilnih konstrukcij. Glede na natančnost in zahtevnost računa obstajajo tri ravni določitve zanesljivosti konstrukcij. Natančneje in s primerom je prikazana probabilistična metoda nivoja II, imenovana tudi metoda drugega momenta in prvega reda. Določeni so indeksi zanesljivosti in verjetnosti porušitve dveh prerezov armiranobetonske konstrukcije pri različnih obtežbah in kakovosti materiala.

AN EXAMPLE OF PROBABILISTIC EVALUATION OF RELIABILITY OF REINFORCED CONCRETE STRUCTURES

The paper deals with the bases of the probabilistic access to the proof of reliability of structures. Regarding the exactness and the pretentiousness of the calculation there exist three levels of defining the reliability of structures. The level II probabilistic method, called also the second moment - first order method, is shown in details and with an example. The indices of reliability and probability of failure of two cross-sections of reinforced concrete structure at different loads and qualities of materials are calculated.