Objavljeno v: Gradbeni vestnik - 3-5 - 1999

Polona Lipičnik, dipl. inž. arh.

FORUM KULTURA ŽIVLJENJA

UDK: 728.2:624.9

V Mariboru smo priča izgradni stanovanjskega kompleksa v centru mesta, ki ga dopolnjujejo poslovni prostori ter lokali v pritličju. Kompleks nastaja pod imenom FORUM, njegova značilnost pa je, da s svojo zasnovo in konstrukcijo pušča stanovalcem večje proste tlorisne površine, kjer smo predvideli zelene površine, fontano in otroško igrišče. Stanovanjske enote se gibljejo v velikostnem razredu od garsonjere do petsobnih stanovanj s pohodnimi terasami na strehah objektov. Pod objektom se na območju celotnega zemljišča nahaja tudi trinadstropna garažna hiša, ki je za stanovalce dostopna z dvigalom in z večjim številom parkirnih mest pokriva potrebe stanujočih in delujočih v tem delu mesta. Ker se z objektom približujemo parcelnim mejam, je bilo potrebno poskrbeti tudi za zaščito gradbene jame, ki jo v tem članku opisujemo. Predvidena izgradnja objekta je v letu 2000, v samem kompleksu pa se nahaja 138 stanovanj, 1300 m2 namenjenih izgradnji poslovnih prostorov, 18 lokalov različne kvadrature in 331 parkirnih mest.