Objavljeno v: Gradbeni vestnik - 1,2 - 1990

Marjan Pipenbaher, dipl. gradb. inž., asistent

ANALIZA REOLOŠKIH VPLIVOV PRI PROSTOKONZOLNI SEGMENTNI GRADNJI MOSTOV

UDK: 624.21:691.32:532.15

Podane so teoretične osnove metode superpozicije začetnih krivulj lezenja betona ter analitične metode »korak za korakom«, ki sta uporabljeni v računalniškem programu PBRO, s katerim lahko analiziramo poljubne prednapete ali klasično armirane betonske ravninske okvire, katerih prerez je sestavljen iz več betonskih slojev, ki imajo različne reološke karakteristike.
Program je namenjen predvsem za analizo kontinurinih prednapetih betonskih mostov kakor tudi za analizo mostov, ki se gradijo po sistemu prostokonzolne segmentne gradnje.

ANALYSIS OF THE RHEOLOGICAL INFLUENCE ON SEGMENT METHOD ERECTED BRIDGES

The article presents theoretical basis for method of superposition of the initial curves for creep of concrete, and for the analytical »step by step« method, that have been used in the computer program PBRO. Using this program, any prestressed of classicaly reinforced concrete plane frames can be analysed, with a cross section composed of several concrete layers having different rheological characteristics.

The program in intentent for the analysis of continuous prestressed bridges, and bridges being constructed according to the free cantilever segment method.